Twijfelt u ook af en toe in welke afvalbak uw theezakje of koffiecup mag? Veel van de inwoners van Veldhoven weten niet zeker welk afval er precies in de groene bak mag. De groene bak is bedoeld voor Groente-, Fruit- en Tuinafval, maar ook voor Etensresten (GFT+E)!

In het ingezamelde restafval ziet de gemeente terug dat er twijfel bestaat wat er nog precies waar hoort in de afvalstroom. Jaarlijks bestaat het restafval voor een derde uit GFT+E. Dat is jammer, want dan wordt het GFT+E verbrand. Bij een goede scheiding wordt van het GFT+E compost gemaakt.

Gebruik de GFT-wijzer

Vooral bij Etensresten twijfelen bewoners of die in de groene bak mogen. Een handige hulp om te weten in welke afvalbak u groen afval doet is de GFT-wijzer. U ziet dan snel dat uw theezakje en de koffiepad in de groene bak mogen en de koffiecup (=plastic) bij het restafval moet. Komt er verkeerd afval in de GFT+E-bak, dan is de compost niet schoon en kan het niet goed worden verwerkt.

GFT+E scheiden in de hoogbouw

In de hoogbouw wordt nu geen GFT+E opgehaald. Dat gaat veranderen. Op vier locaties in de hoogbouw is proef van start gegaan met het scheiden van GFT+E. Vooral bij de Abdijtuinen zijn bewoners enthousiast om GFT+E te scheiden. Op de andere drie locaties is de GFT+E container minder snel gevuld.

In de GFT+E container aan de Rapportstraat lijkt veel restafval te zitten. In januari onderzoekt de gemeente de inhoud van de GFT+E-containers precies. Op de vier locaties legen zij de GFT+E-container en kijken ze welk afval er in zit. Ook vragen ze de deelnemers van de proef naar hun ervaringen. Al deze informatie gebruikt de gemeente om een goede GFT+E inzameling te organiseren voor alle hoogbouw in Veldhoven.