Een fietsendiefstal is nooit helemaal te voorkomen, maar u kunt zelf wel maatregelen nemen om die kans te verkleinen. Samen met uw buurtgenoten kunt u waakzaam zijn en zo kan de politie criminaliteit aanpakken. Is uw fiets gestolen? Doe dan altijd aangifte. Als de politie een fietsendief aanhoudt, blijkt vaak dat deze meerdere fietsen heeft gestolen. Aangifte doen heeft ook het voordeel dat de politie en gemeente een beeld krijgen van locaties waar fietsen worden gestolen. Op die plekken houdt de politie dan een extra oogje in het zeil.

Eenvoudige maatregelen om het risico te verminderen dat u slachtoffer wordt van fietsendiefstal:

  • Bel altijd 112 bij het opmerken van een misdrijf. Doe dit ook bij een verdachte situatie of als u iemand betrapt.
  • Plaats uw fiets bij voorkeur in een bewaakte stalling of binnen. Vergeet ook dan uw fiets niet te sluiten.
  • Stal de fiets bij voorkeur in het zicht van mensen, op een drukbezochte plek.
  • Zet uw fiets altijd vast met een tweede slot. Het kost dieven meer tijd om twee sloten open te breken. Dit verkleint de kans op diefstal.
  • Zet uw fiets bij voorkeur bij het frame én bij een van de wielen op slot waardoor deze moeilijk te verplaatsen is.
  • Zet uw fiets aan een vast voorwerp. Sommige dieven verplaatsen een fiets en nemen deze dan later alsnog mee.
  • Heeft u een elektrische fiets? Vergeet dan nooit het bedieningsscherm van de fiets af te halen.
  • Heeft de accu van uw elektrische fiets een slot? Gebruik dit dan altijd.
  • Doe altijd aangifte als uw fiets gestolen is. De politie kan uw fiets en de dader(s) alleen opsporen als u aangifte doet.

Hoe kunt u verdachte situaties melden?

Informatie over verdachte situaties of een diefstal kunt u doorgeven aan de politie via 0900-8844. Via de website van de politie kunt u aangifte of melding doen. U kunt in contact komen met uw wijkagent via https://www.politie.nl/mijn-buurt/wijkagenten.

Gevonden en verloren voorwerpen

U kunt bij de gemeente terecht als u uw fiets kwijt bent of als u een fiets vindt. Maandelijks registreren ze tientallen gevonden fietsen. Wie weet staat uw fiets erbij. U kunt ook online een melding doen via de pagina Verloren voorwerpen of kijk op de pagina Gevonden voorwerpen. Tip: bewaar de kenmerken van de fiets, framenummer, type en kleur goed. Merk de fiets eventueel met de eigen postcode en huisnummer.