Op zonnige dagen genieten veel mensen van de prachtige herfstkleuren. Lekker wandelen in het bos over dikke lagen ritselende bladeren. Maar in eigen tuin wordt al dat herfstblad vaak snel opgeruimd. Jammer! Want herfstblad beschermt de bodem tegen uitdroging en de planten in de winter tegen vorst. En kleine dieren als egels vinden er een fijn nestje.

Van levensbelang

Wormen, spinnen en insecten maken van herfstblad gratis mest voor uw planten. Het leven van kleine vogels, zoals winterkoninkjes, roodborstjes en heggenmussen, hangt dan weer af van die kleine beestjes. Met een volle maag de winternacht in, is voor hen van levensbelang. Want als het hard vriest verbranden ze tot wel 10% van hun lichaamsgewicht om warm te blijven.

Niet op stoepen en gazons

Afgevallen bladeren op gras en wintergroene planten kunt u het beste weghalen. Anders komen er gele of kale plekken in. Ook op de stoep kunt u het blad beter wegvegen, om gladheid te voorkomen. Maar tussen de planten laat u blad bij voorkeur liggen. Het lijkt soms alsof we in Nederland té netjes zijn geworden. De tuinen worden volledig winterklaar gemaakt en alles wordt gesnoeid en opgeruimd. Terwijl het vallend blad nu juist een belangrijke bron van voeding is voor de planten in de tuin, net als in het bos.

Een beetje een rommeltje in de tuin met bladeren, plantenresten en uitgebloeide bloemen is dus geen probleem. Het zorgt in het najaar en in de winter voor een fijne leefomgeving voor heel veel soorten dieren.

Meer weten? Kijk op de website van Stichting Steenbreek voor informatie en tips.