E-mails, tekstberichten en betaalverzoeken, ze kunnen zomaar foute links bevatten. We noemen deze vorm van internetcriminaliteit phishing. Het zijn veelgebruikte manieren om u gegevens te ontfutselen. Met die gegevens kunnen internetcriminelen u geld afhandig maken, of ervandoor gaan met uw identiteit.
Vijf tips om uzelf te beschermen tegen internetcriminelen:

 1. Eerst checken, dan klikken
  Klik niet zomaar op iedere link of bijlage, maar controleer de echtheid van een e-mail, appje of betaalverzoek.
 2. Gebruik verschillende sterke wachtwoorden
  Wachtwoorden zijn de eerste verdediging tegen internetcriminelen. Gebruik daarom sterke en unieke wachtwoorden per dienst. Om uzelf nog beter te beschermen, kunt u soms ook kiezen voor beveiliging in twee stappen (tweestapsverificatie) of vingerafdrukbeveiliging. Bij tweestapsverificatie voegt u naast een wachtwoord een extra check toe, bijvoorbeeld doordat u ook een code moet invoeren die u ontvangt in een sms.Hoe maakt u dan zo’n sterk wachtwoord:

  • Hoe langer het wachtwoord, hoe sterker het is. Het liefst langer dan acht tekens.
  • Gebruik ook cijfers en speciale tekens (! $ ^ & #)
  • Zorg dat u kleine letters én hoofdletters gebruikt.
  • Gebruik een wachtzin, zoals: MijnHondHeeft4PotenEn1Staart! Die is makkelijker te onthouden en ook nog lang.
  • Gebruik een wachtwoordmanager om wachtwoorden te kunnen onthouden, of schrijf deze op in een boekje.

  Om te checken hoe sterk uw wachtwoord is, surft u naar ‘De wachtwoordkraaktest‘ op de website van veilig internetten.

 3. Voer software-updates altijd direct uitEen software-update installeert een nieuwe versie van het besturingssysteem van uw apparaat. Software-updates bevatten vaak beveiligingsupdates waardoor uw gegevens beter beschermd blijven.
 4. Gebruik altijd een virusscannerMet virussen of programma’s willen internetcriminelen uw persoonlijke gegevens misbruiken of uw apparaten beschadigen. Een virusscanner beschermt daartegen en scant uw computer op virussen en andere schadelijke bestanden. U kunt betaalde of onbetaalde virusscanners installeren. Een betaalde virusscanner heeft vaak meer functies dan een gratis versie.
 5. Maak regelmatig een back-upEen back-up is een kopie van uw gegevens op een veilige plek. Zo voorkomt u dat u foto’s, werkstukken en alle andere bestanden op uw computer kwijt bent als uw computer bijvoorbeeld besmet raakt met een virus. En vergeet ook de bestanden op uw mobiele telefoon en tablet niet. Zorg er tot slot voor dat u een back-up op een veilige plek bewaart.