De werkzaamheden in het parkgebied tussen de Heerbaan en de Berkt vorderen gestaag. Op vrijdag 8 september vond een controle van de polyethyleen leidingen plaats die overtollig regenwater naar de verschillende wadi’s transporteren.

Klimaatverandering

Het project Groenblauwe zone is eind mei gestart. Wethouder Mariëlle Giesbertz, met onder meer beheer en kwaliteit van de openbare ruimte in haar portefeuille, legt het belang van het project uit. ,,Het is steeds belangrijker om de gevolgen van klimaatverandering zo goed mogelijk op te vangen. We hebben afwisselend te maken met heel natte en droge periodes. Om die droge periodes op te vangen moeten we het regenwater van de hoosbuien zo lang mogelijk vasthouden in het gebied waar het valt.”

Een aantal jaren geleden is in ’t Look tijdens de renovatie van de wijk een gescheiden riool aangelegd. Nu is de verbinding tussen het regenwaterriool in ’t Look naar twee retentiebekkens aan de Heerbaan gerealiseerd. De rioolbuizen daarvoor lopen onder de Heerbaan door. De retentiebekkens dienen als eerste ontvangst van het regenwater. Deze bekkens hebben een verbeterde bodem waardoor het water sneller in de bodem infiltreert. Wat niet kan infiltreren, wordt weggepompt naar een wadi.

Aannemer Den Ouden voert de werkzaamheden uit. Voor het gehele project is zo’n 17000 kubieke meter grond uitgegraven. Via de retentiebekkens en een aantal wadi’s stroomt het overtollige regenwater uiteindelijk naar de Rundgraaf. Het geheel wordt nu een parkachtig waterrijk gebied.

Ruimte voor natuur

Met het project krijgt de natuur meer ruimte. Naar verwachting wordt eind dit jaar het gebied voorzien van beplanting. Giesbertz: ,,Verschillende soorten planten, bomen en struiken gaan zorgen voor meer en diverse insecten, vogels en andere dieren. Waar we kunnen, stimuleren we dus de biodiversiteit.” Ook als verblijfsgebied wordt het park aantrekkelijker. Door verschillen tussen hoog en laag wisselen droog en nat elkaar straks af. En het nodigt uit om er te spelen. Om het spel nog leuker te maken, komen er vlonderpaden, boomstammen en keien. En in het grootste retentiebekken komt een trapveldje. Bij de wadi tussen blokhut De Bosbender en de Nieuwe Kerkstraat komt op een terp een klim- en klautertoestel dat gemaakt wordt van boomstammen.

Rioolinspectie

Een belangrijk onderdeel van het project is de rioolinspectie die vrijdag 8 september plaatsvond. Adriaans Riolering- en Ontstoppingsbedrijf uit Mierlo reinigt het riool voorafgaand aan de inspectie. Dan stuurt een medewerker van Van den Akker Cleaning & Inspection Services uit Deurne een camera met verlichting op inspectie door de ondergrondse buizen. “We controleren de afsluitende rubbers tussen de buizen en of er onverhoopt ergens een breuk in een buis zit. Dat moet dan eerst gerepareerd worden”, legt de ‘cameraman’ uit. Het gaat in totaal om circa 1 kilometer buizen. Daarvan wordt een filmpje gemaakt en een rapport. Dat komt uiteindelijk via opdrachtgever Den Ouden bij de gemeente terecht.