Zeker nu het weer vroeg donker is, valt het eerder op als straatverlichting kapot is. De gemeente krijgt de laatste maanden dan ook meer meldingen van kapotte verlichting. Ze begrijpen dat hierdoor voor u het zien en gezien worden is beperkt en dat dit een onveilig gevoel kan geven. De gemeente laat de storing zo snel mogelijk verhelpen, maar het kan 1 tot 2 weken duren voordat dit gebeurt. Melden van kapotte verlichting helpt, want dan weet de gemeente eerder waar een lamp vervangen moet worden.

Het is u vast wel een keer opgevallen dat soms meerdere lampen naast elkaar kapot zijn. We spreken dan van een ‘netwerkstoring’. Dit is een storing aan de grondkabels of aan een kast waaruit meerdere lampen stroom krijgen. Omdat deze kabels geen eigendom zijn van de gemeente, hebben zij weinig invloed op de duur van de storing. De eigenaar van het netwerk probeert zo snel mogelijk de storingen op te lossen, maar deze zijn niet altijd makkelijk te vinden. In het meest vervelende geval kan het soms wel enkele weken duren.

Daarnaast zijn er nog oude lampen in omloop die niet meer gemaakt mogen worden door fabrikanten. Net als u, mag de gemeente geen nieuwe gloeilampen meer gebruiken. Deze lampen gaan niet zo lang mee als de moderne LED-lampen. Als nu zo’n oude lamp kapot gaat kan deze niet meer vervangen worden en moet hier een LED-lamp voor in de plaats komen. Als deze niet op voorraad is kan het langer duren dan de genoemde 1 tot 2 weken.

Overgang naar LED

De gemeente is tegenwoordig ook bezig met de ombouw naar LED-lampen. Binnenkort volgt daar een artikel over in het gemeentenieuws. Eerder werden jaarlijks een heleboel lampen vervangen die eigenlijk nog niet stuk waren. Op deze manier had een lamp eigenlijk nooit kans om stuk te gaan. Deze lampen zijn niet meer leverbaar en worden als ze nu kapot gaan ook vervangen door LED-lampen. De kans dat je een kapotte lamp ziet is dus groter geworden.

Storing doorgeven

U kunt een storing online melden via een Melding openbare ruimte of telefonisch via het verkorte telefoonnummer 14 040. De lamp komt dan op een zogenaamde ‘storingslijst’ te staan. De onderhoudsaannemer maakt iedere week een rondje door Veldhoven om kapotte lampen te maken. Meestal is een storing dus binnen 1-2 weken verholpen (afhankelijk van moment van melden).